Lancering Crew-1 Mission

Lancering Crew-1 Mission

Zo dat was mooi 🙂

Een bevredigende lancering. Zo ’s nachts zie je weinig, maar we zijn met deze lancering een nieuwe era van de bemande ruimtevaart begonnen. Deze lancering markeert het punt dat voor de eerste keer sinds lange tijd, meer dan drie mensen gelijktijdig gelanceerd worden.

Op de een of andere manier ben ik nooit een fan geweest van de Spaceshuttle, met zijn vaste brandstof boosters. Voor mijn is vaste brandstofboosters altijd een beetje cheaten. De hoofdmotoren zijn niet sterk genoeg laten we er boosters aanplakken, om het ding van de grond te krijgen…

Ik weet nog het eerste moment dat ik de Falcon9 zag, en wist meteen, dit is een raket om van te houden. De eerste raket met de promise van reusability. En die promise is meer dan waar gemaakt is, door de vele succesvolle landingen van de eerste trap. Sinds kort lukt ook het vangen van de fairings die gebruikt worden bij satelliet lanceringen. Het zal niet lang duren voor de crew dragon zelf herbruikt gaat worden. Alleen de tweede trap en de trunk wordt niet herbruikt. Wat een verschil met alle andere ruimtevaart van nu en vroeger.

Crew demo1 en 2, is de eerste echte operationele missie naar ISS er zullen nog vele volgen tot ISS te oude te gammel en te duur gaat worden.

SpaceX heeft er goed de sokken in met de ontwikkeling van Starship. Nog een paar jaar en we staan weer op de maan en dat wordt tijd ook, de laatste maanlanding van Apollo 17 is al bijna 48 jaar gelden.

Go Falcon, go Dragon, go SpaceX!

, , ,